Akciós ajánlatok

Ha a gombra kattint, közvetlenül elérheti a FűtésKell.hu futó akcióit.

Termékek raktárról

Nézze meg termékkínálatunkat, év válasszon raktáron lévő termékeink közül.

Kérjen árajánlatot!

Szinte minden fűtési rendszerre van gyártói vagy forgalmazói ajánlatunk.

Ingyenes konzultáció

Foglaljon le egy 15 perces villám-konzultációt, ahol megbeszélhetjük, milyen eredményekre számíthat, ha együtt dolgozunk.

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!

Havonta 1-2 levelet küldünk értékesítés témában.

Lépjen kapcsolatba velünk!

Máris kapcsolatba léphetünk, ha küld egy rövid üzenetet.

Kérjen árajánlatot!

Szinte minden fűtési rendszerre van gyártói vagy forgalmazói ajánlatunk!

Igénybe vehető-e legálisan a H árszabás (H-tarifa) elektromos fűtés esetén?

A H árszabás, közismert nevén H-tarifa a fűtési szezon alatt kedvezőbb árú üzemeltetési költségeket kínál. A kérdés az, hogy ezt elektromos radiátor vagy elektromos kazán üzemeltetése esetén igénybe tudjuk-e venni?

A világ elektromos fűtés nélkül

H tarifa

A H árszabás, vagyis a H tarifa lényege a környezetkímélő, megújuló energiaforrást használó fűtési technológia támogatása. Az egész országban elérhető a fűtési időszakban, vagyis október 15-től április 15-ig folyamatosan.

A H tarifát a lakossági felhasználók hőszivattyús technológiát alkalmazó és megújuló energiaforrást használó fűtési rendszerek esetén vehetik igénybe. Idetartoznak egyes split klímák is, amelyek fűteni és hűteni egyaránt képesek, illetve legalább 3,4 SCOP-értékkel működnek.

A H tarifa – SCOP-értékhez kötött – feltétele miatt nem alkalmazható villanykazánnal, elektromos fűtőpanellel (így például infrapanel vagy elektromos radiátor működtetésére sem), még akkor sem, ha azokat napelemes rendszerrel együtt üzemeltetjük. Ez azért van, mert ezek a készülékek teljes mértékben villamos energiából állítják elő a hőenergiát, szemben a hőszivattyúval, amely részben a környezetből nyeri az energiát.

A H tarifa árszabása az elérhető áramtarifák közül a legkedvezőbb (~22–24 Ft/kWh), alacsonyabb a vezérelt (éjszakai) áramnál is. Fontos kiemelni, hogy a 2022. augusztus 1-jével érvényben lévő villamosenergiaár-változás nem érintette a H tarifát, annak díja nem lett magasabb, és nem korlátozott. Viszont a H tarifa szezonális, így fűtési időszakon kívül A1 tarifán tudjuk üzemeltetni a hőszivattyút, de ennek mérőórája külön felhasználási helynek minősül, ezért erre és a rendes mérőóránkra külön-külön érvényes az A1 tarifán megállapított kedvezményes árú mennyiség. Tehát a fűtési idényen kívül eső fél évben – A1 tarifa alkalmazásakor – is érvényes a kedvezményes árszabáshoz meghatározott 2523 kWh/év fogyasztási határérték.

A H tarifa bekötéséhez a már meglévő mellé egy külön, kéttarifás mérő kialakítása szükséges.

Forrás:MVM

Gyakori kérdések:

Igénybe vehető H tarifa fűtőpanelek esetén?
Sajnos nem, a fűtőpanelek esetén nem vehető igénybe H tarifa.

Miért nem lehet H tarifát igényelni?
A H tarifa hőszivattyúknál és a megújuló energiaforrásból kiépített fűtési rendszereknél alkalmazható.

Miért nem vonatkozik a H tarifa a fűtőpanelekre?
Az elektromos fűtőpanel fűtőbetétek segítségével állítja elő a hőenergiát, közvetlenül elektromos áramból. Azaz a COP értéke 1 lenne..

Részletes válaszok:

Milyen tarifák érhetők el az Áramszolgáltatóknál?

A1: egy zónaidős tarifa, ez a "normál, nappali áram", évi 1320 kWh mennyiségig kedvezményes díjú az elszámolás.

A2: két zónaidős tarifa, jellemzően azok tudnak vele megtakarítást elérni akik az éjszakai időszakban és hétvégén használják.

B: vezérelt csatlakozási ponttal rendelkező fogyasztóknak, hőtárolós berendezések kedvező árú üzemeltetéséhez.

B Geo tarifa: (Csak ELMŰ/ÉMÁSZ) vezérelt csatlakozási ponttal rendelkező fogyasztóknak, hatékony fűtési, hűtési és meleg víz előállítási mód egyben

H tarifa: külön mért, kéttarifás mérővel rendelkező fogyasztóknak, idényjellegű (október 15 – április 15 közötti időszakban vehető igénybe)

Mit jelent az, hogy vezérelt mérő?

A vezérelt mérő egy olyan takarékos megoldás, amellyel kedvezőbb áron üzemeltetheti azokat az elektromos berendezéseit, amelyek nem igényelnek folyamatos áramellátást. Ilyen eszköz tipikusan a bojler. A vezérelt méréssel naponta legalább 8 órára biztosítunk villamos energiát, előre nem meghatározott időszakokban.

Elektromos fűtés vonatkozásában, olyan készülék esetén, amelyek folyamatos áramellátást igényel (például: elektromos radiátor, fűtőpanel, konvektor vagy akár egy elektromos kazán) ez a tarifa nem használható. Fix bekötésű, hőtárolós eszközök (amelyek hosszabb ideig képesek tárolni a hőt) beköthetők.

Mi az a H árszabás?

H árszabással az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználó a fűtési szezon alatt kedvezőbb áron üzemeltetheti a hőszivattyúknál és a megújuló energiaforrásból kiépített fűtési rendszereknél a hő ellátást biztosító berendezéseket, például keringető szivattyúkat, kompresszorokat.

H árszabást olyan megújuló forrásokból épített fűtési rendszer esetén lehet igényelni, amelyek a gyári megfelelőségi nyilatkozatukon a COP=3 értéket garantálják, Egy hagyományos, ellenállás alapú fűtőtest (konvektor vagy kazán) esetén ez az érték nem lehet nagyobb COP=1 nél így ezekre nem lehet H tarifát igényelni!

Tudta-e?

A COP érték az angol Coefficient Of Performance kifejezés rövidítése. Hőszivattyúk esetén a leadott hőmennyiség hatásfokát mutatja meg. Leegyszerűsítve azt jelenti, hogy 1kW felhasznált energiával hány kW energiát tud termelni az adott készülék.

Az elektromos kazán COP értéke

A magas COP érték azt jelenti, hogy egy készülék egységnyi befektetett energia segítségével hány egység hőenergiát képes előállítani. Elektromos kazán esetén a COP érték értelmezhetetlen. Ez a helyzet az elektromos konvektorok és a fűtőpanelek esetén is. Ugyanis a hőenergia előállítása nem a villamos energia segítségével, hanem villamos energiából történik. Azaz nincs olyan "áttétel" ami segítségével több energiát lehetne a rendszerből kivenni, mint amennyit befektettünk.

Az elektromos kazán fűtőbetétek segítségével állítja elő a hőenergiát közvetlenül elektromos áramból. Ha eltekintünk a minimális veszteségtől, ami az elektromos fűtőtest kábelein, alkatrészein elszökik, az elektromos fűtőtest közel 100%-os hatásfokkal működik. Azaz a COP értéke 1 lenne.

H tarifa nélkül van értelme az elektromos fűtésnek?

Az elektromos fűtés nem a legolcsóbb fűtésmegoldás, de sok esetben előnyös, ahogy korábban írtunk is erről.

Ha pedig rendszerben gondolkodunk, az energiahordozót - megújuló forrásból - magunk is előállíthatjuk. A napelem-rendszerek egyre olcsóbb ára és egyre gyorsabb megtérülése lehetővé teszik, hogy a fűtésre szánt elektromos áramot részben vagy teljes egészében költségmentesítsük.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Mennyire tetszett amit olvasott?

Kérjük, a skálán jelölje be, hogy mennyire találta hasznosnak az itt olvasott információkat!

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Az üzenetküldés teljesen névtelen, nem tárolunk adatot.
Ha szeretné, hogy válaszoljunk, inkább küldjön egy ÜZENET-et!

Miben lehetünk a segítségére?

1. Bízzon meg minket fűtési rendszerének tervezésével és beszerzésével!

Foglaljon le egy 15 perces villámkonzultációt, ahol megbeszélhetjük, hogyan segíthetünk kiválasztani Önnek a legmegfelelőbb megoldást.

2. Kérjen árajánlatot!

Kérjen árajánlatot otthona vagy irodája fűtésére! Piacvezető beszállítóink több 1000 készülékére tudunk árajánlatot adni!

3. Válasszon termékeink közül:

Hőszivattyúk, klímák

Norvég (ADAX) fűtőpanelek

Francia fűtőpanelek

Spanyol (CLIMASTAR) fűtőpanelek

További fűtőpanel márkák

Fürdőszobai megoldások

Infrapanelek

4. Olvasson cikkeket, blogbejegyzéseket!

Olvasson érdekes cikkeket és ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre.

Fűtési rendszer méretezés- Ha rendelkezik energetikai tanúsítvánnyal, szívesen segítünk Önnek kiszámolni, mekkora készülékre lesz szüksége, hogy a téli hidegben is kifűtse otthonát.

Top5 elektromos fűtőpanel- Bár nagy a választék, nehéz megválaszolni a 'Melyik a legjobb fűtőpanel?' kérdést.

Milyen fűtőpanelt vegyek?- Adax fűtőpanel, vagy Atlantic radiátor, esetleg egy olcsóbb konvektor? Érdemes hőtárolós fűtőpanelt vásárolni? Milyen fűtőpanelt vegyek, ha egy gazdaságos fűtőtestet keresek?

Mivel fűtsünk 2024-ben?- Nézzük meg és számoljuk ki, hogy a különféle fogyasztási sávhatárok figyelembevételével, mivel és hogyan érdemes idén fűteni.

Az összes cikk és blogbejegyzés »

5. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Havonta 1-2 levelet küldünk fűtéstechnikával, új készülékekkel, akciókkal kapcsolatban. Értesítőt küldünk az akciókról és akkor is, ha új cikk jelenik meg az oldalon.

6. Kövesse Facebook oldalunkat!

7. Írjon egy üzenetet!

Máris felvehetjük a kapcsolatot, ha küld egy rövid üzenetet.