Információ Elfogadom

Climastar hőtárolós fűtőpanel TESZT

Kipróbáltuk a CLIMASTAR SMART és SMART TOUCH termosztáttal szerelt hőtárolós fali elektromos fűtőpaneljét.

Climastar hőtárolós elektromos fűtőpanel teszt

Télen nincs időnk, nyáron nincs hideg. Nehéz az élete annak aki az elektromos fűtőtestekről ezekben a napokban szeretne tesztet írni. Napok óta tombol a nyár. A 30 fok fölé hevült irodában az elektromos fűtőtesteket be sem lehet kapcsolni. Igazi patthelyzet: Hűteni kell, hogy fűteni lehessen.

Laborkörülményeknek nyilván nem nevezhető állapotok között próbáltuk ki és szeretnénk közelebbről megmutatni a CLIMASTAR hőtárolós fűtőpaneljeit. A szakmaibb teszteket majd elvégezzük télen. (Ha lesz rá időnk...)

Climastar fűtőpanel teszt - első benyomások

Bevallom, percek óta gondolkodom azon, milyen Spanyol gyártású termékeket használtam az utóbbi évek alatt amivel össze tudnám hasonlítani ezt a terméket. Az autóm Japán (helyett török), a telefonom Amerikai (helyett kínai), a kávéfőzőnk olasz (remélem). Ami utoljára eszembe jutott, az a gitárom. Egy kis-szériás Manuel Contreras. Az érkezett ilyen dobozban. Kék festékkel nyomott, belül hungarocellel bélelt, vastag fehér papírdobozban.

De nem ez az egyetlen hasonlóság. Az által ismert Spanyol termékek szépek. :-) Ez a készülék is szép. A fekete pala előlap olyan, mintha gondosan válogatták és kézzel faragták volna a készülékre. Persze tudom, hogy sablonnal gyártott - akár csak a gitárom - mégis minőségi benyomást tesz. Ezt a készüléket azoknak kell megvásárolni, akik szeretik a szép dolgokat. Mármint klasszikus értelemben. Mert szerintem egy végletekig letisztult Norvég fűtőpanel is gyönyörű. De az más. Az északi szépség, ez meg déli!

A következő képen az 1000 Wattos Climastar fűtőpanel látható. Az 1500 és a 2000 Wattos fűtőtest kétszer ilyen széles. Az 1000 Wattos, álló formátumú készülék pedig kétszer ilyen magas. Nyilván a Dual-Kherr lap gyártása egyszerűbb, ha színenként csak ezt a két méretet kell gyártani.

Climastar fűtőpanel elöl, oldal és hátulnézetből

Climastar fűtőpanel elöl, oldal és hátulnézetből

A készülék kicsomagolva szinte azonnal használható. A fotózás miatt szereltem rá egy acél lábat, de a falra szerelés sem jelent különösebb nehézséget. A készülék acél háza megtartja a súlyát így külön szerelőkeretre nincs szükség. A fűtőpanel hátulján 3 lyuk található. Kettő fent és egy lent középen. Ezeket a lyukakat kell 'átjelölni' a falra és a falszerkezetnek megfelelő tiplivel rögzíteni. A csavart a készülékhez adják, a tiplit nekünk kell beszerezni.

Climastar fűtőpanel rögzítőcsavarok

Climastar fűtőpanel rögzítőcsavarok

A szárnyas anyák felülre kerülnek. Ezzel lehet a fal egyenetlenségeit minimális keretek között finomhangolni.

Az acél láb az alsó lyukat takarja el és a lyuk melletti csavarhelyeket használja fel a rögzítéshez.

Climastar fűtőpanel acél lábbal

Climastar fűtőpanel acél lábbal

A ClimaStar fűtőpanel három különböző kőhatású előlappal kapható

A színekre a teszben nem térnék ki, a készülék termékoldalán talál képeket és leírást. Annyi kiegészítést tennék itt, hogy a White Cashmere (csiszolt fehér) felület vízbázisú festékkel akár a fal színére is lefesthető.

Ez a hazai fűtéspiacon található termékek esetén egyedülálló. Aki ilyesmiben gondolkodik, az akár 'láthatatlanná' is teheti a készüléket. Például egy műemlék jellegű épületben működhet jól ez a megoldás.

Climastar fűtőpanel színek

Climastar fűtőpanel színek (2018)

  • Black Slate (Fekete pala) Sötétszürke, majdnem fekete kőfelület.
  • White Slate (Fehér pala) Tört fehér, enyhén sárgás kőfelület.
  • White Cashmere (Csiszolt fehér) Fehér festhető felület.

A CLIMASTAR SMART hőtárolós fűtőpanel bekapcsolása

Valójában két fűtőtestet hoztam el tesztelésre, mert szerettem volna a SMART és a SMART TOUCH termosztáttal szerelt fűtőpanelt is bemutatni. Elsőnek az egyszerűbb kezelhetőséget ígérő, SMART termosztáttal szerelt verziót próbáltuk ki.

Climastar fűtőpanel SMART termosztát

Climastar fűtőpanel SMART termosztát

A fűtőtestet a jobb oldalán található 'főkapcsolóval' lehet áram alá helyezni, majd a fűtőpanel tetején található SMART termosztáttal lehet beállítani.

Az 1000 Wattos készülék azonnal fűteni kezdett, pár perc elteltével a Dual-Kherr előlap már meleg volt.

Climastar teljesítménymérés

Climastar teljesítménymérés

A fűtőtest kezelését tényleg nehéz lenne tovább egyszerűsíteni. Az egygombos vezérlés segítségével 18 és 24 fok között zónánként lehetséges a hőmérséklet szabályozása. ECO (18), 19, 21, 22, és 24 Celsius.

Climastar fűtőpanel

Climastar fűtőpanel

A SMART termosztát rendelkezik időzítő funkcióval, ami szintén egygombos vezérléssel állítható be. Választható opciók: 1 óra, 4 óra, 5 óra, 8 óra, 9 óra, 12 óra, 13 óra. Kiválaszthatjuk a preferált intervallumot és a készülék a kiválasztottnak megfelelő, egyenlő időközönként fog ki, illetve bekapcsolni.

Climastar fűtőpanel

Climastar fűtőpanel

Climastar SMART használati útmutató

Ha érdeklik a pontos részletek és a termosztát mindenre kiterjedő leírása, kérem töltse le a Climastar SMART készülék használati útmutatóját az alábbi linken.

A CLIMASTAR SMART TOUCH hőtárolós fűtőpanel bekapcsolása

A TOUCH termosztátot 4 érintésre érzékeny gomb segítségével lehet szabályozni, illetve beállítani. Manuális módban a felfelé illetve lefelé mutató nyilak segítségével lehet a készüléket +0,5 illetve -0,5 fokkal szabályozni 15 és 28 Celsius fok között. 'Off' állásban a termosztát automatikus fagyvédő funkciója bekapcsol.

Automata módban a készülék egy előre beállított program szerint fogja a 'komfort' és az 'eco' hőmérsékletet váltani. A program a gombok segítségével felülírható. Elegendő a programot egy napra megszerkeszteni, majd a program a 'nap másolása' funkcióval a többi napra átmásolható.

Climastar fűtőpanel S-Touch termosztáttal

Climastar fűtőpanel S-Touch termosztáttal

A termosztát programozása a használati útmutató alapján elvégezhető, ebben a tesztben inkább a használhatóságára fókuszálnék. Van a termosztátnak egy furcsasága, amit meg kell szokni. A kijelző ugyanis 4 digites, nem pontmátrix felépítésű. Ez azt jelenti hogy a szöveget csak a kijelző 8888 formátumának megfelelően tudja megjeleníteni. Ezt leírni bonyolultabb, mint megmutatni.

Például a MANUAL felirat, a 4 digites kijelzőn így jelenik meg:

MANU felirat a CLIMASTAR fűtőpanelen

MANU felirat a CLIMASTAR fűtőpanelen

Ha pedig a szó hosszabb mint 4 betű, akkor a felirat futni fog.

Szerencsére a napi használat során ez nem okoz problémát. Az esetek 90 százalékában úgyis a fel vagy a le nyilakkal fogunk beleavatkozni a készülék működésébe.

Select day a Smart touch kijelzőn

Select day a Smart touch kijelzőn

Climastar SMART TOUCH (S-TOUCH) használati útmutató

Ha érdeklik a pontos részletek és a termosztát mindenre kiterjedő leírása, kérem töltse le a Climastar SMART TOUCH készülék használati útmutatóját az alábbi linken.

Climastar hőtárolós elektromos fűtőpanel

A Climastar fűtőpanel egy elektromos fali fűtőpanel hőtárolós képességekkel. Kategóriájában, az elektromos fűtőpanelek kategóriájában, kiemelkedő hőtároló képességekkel rendelkezik!

Milyen és mekkora hőtároló képessége van a fűtőpanelnek?

A kérdés inkább az, hogy mihez képest! Az alábbi grafikonokon jól látható a Dual Kehr lap hőtároló képessége egyéb készülékekkel összehasonlítva. A hagyományos konvektorok és sugárzó fűtőtestek hőtároló képessége 0. (Ez általában nem baj, mert ideális esetben a környező tárgyak és a födém-falazat tárolja a hőt.) A Thermal-fluid, azaz pl. olajjal töltött radiátorok esetén már jobb a helyzet. A mérésben egy 4 kg töltőtömeggel rendelkező készüléket vettek alapul.

Climastar Dual Kherr

A rajz szerint 7 kg tömeg fölött, a dual-kherr technológiával már meghaladjuk egy olajradiátor hőtároló kapacitását, és 18 kg környékén (ennyi egy 2000 Wattos Climastar panel hőtároló lapjának tömege) már jelentősen jobb eredményt érünk el.

Értelem szerűen egy 50 x 100 cm méretű kerámia lap nem fogja tudni pár óra felmelegedés után 24 órában fűteni a helyiséget. Ehhez a tömeg és a teljesítmény többszörösére lenne szükség. Viszont kellemesen kiegyenlítetté teheti a fűtést. A hideg napokon kellemes lehet a panelhez dőlve átmelegíteni átfagyott végtagjainkat akkor is ha éppen nem fűt a készülék.

És hogyan alakul a fűtőpanel fogyasztása?

Sajnos, az összehasonlító tesztekhez meg kell várni a hideg időt, de a nagy sugárzó felület és a hőtárolás miatt biztosan gazdaságosabb lesz az üzemeltetése egy olcsó ventilátoros hősugárzóhoz vagy egy mechanikus termosztáttal szerelt olajradiátorhoz képest.

Szeretne értesülni ha elkészült az összehasonlító teszt?

A CLIMASTAR fűtőpanel felületi hőmérséklete

Ahogy a cikk elején említettem, a 30 fokos irodában lehetetlen ezt tesztelni, a teljesség kedvéért mégis megmértük pár ponton a készülék felületén a hőmérsékletet.

A fűtőtest közepén 40 fok mérhető

A fűtőtest közepén 40 fok mérhető

A panel közepén és szélein 40 fok körüli hőmérsékletet mértünk. A legmagasabb érték, természetesen a készülék tetején mért 80 fok körüli hőmérséklet volt.

A legmagasabb érték 80 fok körül volt

A legmagasabb érték 80 fok körül volt

A mért értékekből ne vonjunk le messzemenő következtetéseket, de nagy vonalakban ideális téli körülmények között is ez várható. Extrém igénybevétel esetén (januári fagyok idején) ennél jobban felmelegedhet, de normál működtetés során ez az átlagérték reális lehet.

Climastar fűtőpanel vélemény

A gyártó a SMART termosztát maximális hőmérsékletét 24 fokban határozta meg. Ez nem azt jelenti, hogy a fűtőtest és a Dual-Kherr lap nem melegszik 24 fok felé, hiszen mértünk 80 fok feletti hőmérsékletet is a panel tetején. Ez a 24 fok a helyiség hőmérsékletére vonatkozik. Aki általában 20-22 fokot tart a lakásban, vagy hálószobában szeretné üzemeltetni a fűtőpanelt, annak ez semmilyen problémát sem okoz.

Aki viszont fürdőszobában szeretné működtetni a fűtőtestet és szeretne 26-28 fokot a fürdéshez, annak ezt az egyszerű SMART termosztát helyett inkább a SMART TOUCH termosztáttal szerelt készüléket ajánljuk. Ott a maximális hőmérséklet 28 Celsius fokra állítható be, ami már elegendő egy fürdőszobai törölközőszárító radiátor esetében is.

28 fok már a fürdőszobában is elég lehet

28 fok már a fürdőszobában is elég lehet

Mi van a motorháztető alatt?

Pozitív meglepetés volt benézni a fűtőpanel belsejébe. Jó szerelési minőség, megfelelő szigetelés, saját gyártású CLIMASTAR fűtőbetét, megfelelő felfüggesztés. (A képen látható zöld gumiláb segít abban, hogy a fűtőbetét a felmelegedés hatására pattogás-mentesen tágulhasson.)

Climastar X-type fűtőbetét

Climastar X-type fűtőbetét

A képen egy 2000 Wattos fűtőtest fűtőbetétje látható. (A tesztelt SMART TOUCH panel 2000 wattos volt.)

Fűtőpanel vélemény

Végezetül következzen szubjektív véleményünk a Climastar fűtőpanelről

Sok megkeresést kaptunk az elmúlt időszakban, amelyek a panelek hőtároló képességére vonatkoztak. Ezért fontos első lépésben azt tisztázni, milyen elvárásoknak NEM fog megfelelni egy CLIMASTAR fűtőtest. Fűtésfilozófiai gondolatmenetünk következik:

Szóval van ez a Spanyol gyártó, aki alapos kutatás és fejlesztés után, megalkotott anno egy termékvonalat, amelyhez kifejlesztett egy speciális hőtároló közeget, amelynek a DUAL-KEHRR fantázianevet adta, utalva ezzel a dupla alumínium- és szilícium-oxid magra, amely egy kőlapnál jobb hővezető és tároló képességekkel rendelkezett. A speciális közegnek tömege is van, ami lehetővé teszi, hogy a hőt egy lemez-készülékháznál hosszabb ideig tárolni legyen képes.

Mivel ez a termék is elsősorban nyugati piacokra készült, komoly súlyt kapott a fejlesztésekben a kinézet is. Stílusos design és a minőségi anyaghasználat nélkül ezeken a piacokon nem lehet eredményt elérni.

Az acél készülékház, a vastag rozsdamentes acél láb, a 20 kilogramm tömegű Dual-Kherr kőlap, a minőségi európai gyártású fűtőbetét, a fejlett elektronikus vezérlés sajnos pénzbe kerül.

Ahogy korábban írtam, a Climastar panel nem hőtárolós kályha, CSAK egy minőségi fali fűtőpanel, amely hőtárolós képességekkel IS rendelkezik. Nem lehet vele fűtésköltséget nullázni, nem lehet vezérelt áramról, napi pár óra 'feltöltés' után ingyen fűteni. Sajnos H tarifa sem igényelhető rá.

20 kilogrammos tömegével nem versenyezhet a hőtárolós kályhák 100-300 kilogrammos tömegével! (pl. Stiebel ETS 700 Plus hőtárolós kályha tömege: 373 kg! és az ára kb. 373 ezer forint...)

A Climastar készülékeket azoknak ajánljuk, akik szeretnének egy elegáns megjelenésű, stílusos DESIGN-nal rendelkező készüléket vásárolni, ami amellett, hogy a lakás vagy iroda dísze, magas műszaki tartalommal is rendelkezik, például tárolja a hőt.

Climastar hőtárolós elektromos fűtőpanel ára

Ha megnyerte a tetszését, vásárolja meg nálunk a Climastar hőtárolós elektromos fűtőpanelt! Kattintson a linkre és ismerje meg a fűtőpanel árait!

CLIMASTAR árak

Tetszett Önnek a készülékteszt?

Kérjük, a lenti skálán jelölje be, hogy mennyire találta hasznosnak az itt olvasott információkat!

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10Szeret teszteket olvasni? Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Vásárolt egy fűtőtestet? Szuper! Írja meg a véleményét!

Szívesen vennénk ha pár mondatban megírná a véleményét! Senki sem ismerheti jobban a készüléket annál, mint aki folyamatosan használja. Pár napos teszt alatt sok dolog rejtve marad. Ha valamit kihagytunk a leírásból vagy hibát talál, kérjük, írja meg nekünk!