Információ Elfogadom

Atlantic F129 Design fűtőpanel teszt

Kipróbáltuk az LCD kijelzővel és programozható termosztáttal szerelt új Atlantic F129 Design elektromos fűtőpanelt.

Atlantic F129D fűtőpanel teszt

Nyár van. Elektromos fűtőtest teszteléséhez nem a legalkalmasabb időpont, viszont elhoztunk a raktárból egy 500 Wattos Atlantic F129 Design fűtőpanelt, amit gyorsan ki is próbáltunk.

A készülék az ErP szabályozás miatt teljesen megújult, így nem csak az új külsőre voltunk kíváncsiak, hanem az Easy Prog fantázianevű új programozható termosztátra, amit a hazai piacokra szánt készülékek közül először az F129 Design és az új SOLIUS fűtőpanel kapott meg.

Első benyomások az Atlantic F129 Design fűtőpanelről

Sokat változott az utóbbi időben a francia márka arculata. Emlékszem 5-6 éve az F sorozat rózsaszínű papírdobozára, ami inkább a praktikum, mint az esztétikum felől közelítette meg a konvektor csomagolását. Az F129 Design egészen kellemes dobozban érkezett. A gyár a konvektort az előző F117D szériához hasonló, a készülék oldalainál hungarocellel bélelt, a szállítást is jól tűrő, színes kartonba csomagolta.

A készüléket kibontva a legfeltűnőbb a megújult szellőzőrács. A lyukak nagyobbak, és az egész készülék közel egyharmadát elfoglalják.

A megújult Atlantic szellőzőrács

A megújult Atlantic szellőzőrács

Az Atlantic F117-es sorozata teljesen sík volt, az új F129 megkapta az ALTIS széria domború készülékházát, ami szerintünk jó döntés volt. Ezzel a megoldással karcsúbb, modernebb megjelenést kaptak a belépő szintű készülékek is. (Sajnos az 500 Wattos fűtőtest meglehetősen rövid, de az 1500 és 2000 wattos modellek kimondottan szépek és a megjelenésük is arányos.)

Atlantic F129 D 500 watt

Atlantic F129 D 500 watt

Az Atlantic F129 D fűtőpanel kezelőszervei

A fűtőpanel legérdekesebb része az új programozható Easy Prog termosztát. Az LCD kijelzős, háttérvilágítással rendelkező termosztát teljesen digitális, mozgó alkatrészt, mechanikus kapcsolót vagy nyomógombot már egyáltalán nem tartalmaz. Nem találtunk erre vonatkozó leírást, de érzésre ez egy egyszerű kapacitív kezelőfelület, azaz a megjelölt helyeken érintésre érzékeny.

Atlantic

Atlantic F129 Felülnézet

A készülék hátulján kapott helyet a fűtőpanel főkapcsolója. Itt lehet áramtalanítani a készüléket. Itt jegyezzük meg, hogy erre tényleg csak teljes áramtalanítás esetén van szükség, például a fixen bekötött fűtőpanelek áramtalanítása esetén - ahol nem lehet a villásdugót egyszerűen kihúzni a falból - hiszen egyéb esetben az új termosztátot a kezelőfelületről is ki lehet kapcsolni (TURN OFF) de erről még olvashat később.

Mint minden Atlantic elektromos fűtőtest esetén az F129 Design esetén is a hálózati kábel a készülék jobb oldalán a termosztátból került kivezetésre. Hossza kb 130 cm. Ez elég ahhoz, hogy a készülék közelében kialakított konnektorba csatlakoztassuk, de szükség esetén a villásdugó a készülékről garanciavesztés nélkül levágható, toldható sőt akár fixen be is köthető.

Atlantic F129 Főkapcsolója

Atlantic F129 Főkapcsolója

A programozható termosztát érzékelője a készülék alján található (1-2 cm nagyságú fekete érzékelő, jól látható az alulnézeti képen.)

A termosztát érzékelője

A termosztát érzékelője

Az Atlantic F129 Design mobil kivitelben

A készülékre opcionálisan felszerelhető az Atlantic univerzális (görgős) lába, amellyel a készülék mobillá tehető. Ez azt jelenti, hogy a készüléket nem kell feltétlenül a falra szerelni, görgős lábak segítségével a lakás bármely pontján használhatók!

Atlantic

Atlantic mobil kivitelben

Sajnos az 500 Wattos apró egység nem mutat túl jól a lábakon, de amint korábban is említettük, egy 1500 vagy egy 2000 Wattos fűtőpanel, ami átlagosan egy szoba fűtéséről gondoskodni képes már sokkal szebb arányokkal rendelkezik.

Az Atlantic F129 Fűtőpanel be- és kikapcsolása

A készüléket felszerelés után (vagy a görgős lábak rögzítése után) az elektromos hálózatra kell csatlakoztatni. Ezt követően az előbb bemutatott "főkapcsoló" segítségével üzembe kell helyezni. (A Francia logika fordítva működik, a készülék felfelé (0) állásban van kikapcsolva és lefelé (1) állásban van bekapcsolt állapotban.)

Ezt a kapcsolót csak akkor érdemes használni, ha a fűtést huzamosabb időre kikapcsoljuk, például fűtési időszak végén, mert egy pár percnél hosszabb áramtalanítás után a készülék óráját ismételten be kell állítani.

Bekapcsolás után jól látható, hogy a fűtőpanel picit több mint 500 W-os teljesítménnyel bekapcsolt. A kijelző "életre kelt" és elkezdhetjük a termosztát beállítását!

Atlantic

Atlantic

A fűtőpanel bekapcsolása után az első teendőnk a menü nyelvének a kiválasztása és a termosztát órájának a beállítása. Ezt most külön nem mutatjuk be, a készülékhez mellékelt útmutató elég részletesen leírja. A nyilak segítségével könnyen be lehet állítani a megfelelő időpontot.

Sajnos a tesztre kapott fűtőpanel termosztátja nem tudott magyarul. A készülék gyári felhasználói útmutatója magyar nyelven mutatja be a fűtőpanelt, ezért reméljük, hogy ez a későbbiekben megoldódik. Az angol vagy német nyelv sem okoz problémát, mivel a panel kezelése meglehetősen egyértelmű, így minimális idegen nyelv ismerettel a készülék programozható.

A konvektor programozásához a napok neveinek rövidítését kell ismerni és 1-2 szakkifejezést pl (TURN OFF = Kikapcsolás, PROGRAMMING = Programozás stb...)

Alap esetben MANUAL azaz manuális üzemmódban a nyilak segítségével 7 és 30 Celsius fok között lehet beállítani a fűtőpanel álltal elérni kívánt komforthőmérsékletet.

Ez a gyakorlatban annyival bonyolódik, hogy a 7 fokos (nyilván csak fagymentesítésre alkalmas hőmérséklet) után a kijelző 10 fokra ugrik, majd ezt lehet - a "felfele" nyíl segítségével - fél fokonként 10.5, 11, 11.5 stb. 30 fokig emelni, illetve - a "lefele" nyíl segítségével - csökkenteni.

Atlantic F129D LCD kijelzője

Atlantic F129D LCD kijelzője

A fűtőpanel kikapcsolása a menüből is lehetséges, illetve a középső "O" gomb hosszú megnyomásával történhet. Ilyenkor a készülék vezérlése áram alatt marad, a belső óra működik és a beállított értékek és programok megőrzésre kerülnek. A készülék bekapcsolásához szintén a középső "O" gombot kell hosszan megnyomni.

Atlantic fűtőpanel kikapcsolása

Atlantic fűtőpanel kikapcsolása

Ahhoz, hogy a gyermekek ne tudják megváltoztatni a beállításokat a fűtőpanel zárolásához a menüből a "CLOSE" azaz zárolás menüpontot kell választani.

Az Atlantic F129 fűtőpanel programozása

A fűtőpanel programozásához a középső "O" gombbal be kell lépni a készülék menüjébe és be kell állítani egy kívánt ECO hőmérsékletet és rögzíteni kell az időpontokat, amikor a fűtési programot aktiválni szeretnénk.

Atlantic

Atlantic

Atlantic F129 programozása

Atlantic F129 programozása

A hét minden napjára 3 különféle komfort időszakot állíthatunk be és az egyes napokra beállított időpontokat más napokra át is másolhatjuk. A kezelési útmutató ezt is elég részletesen leírja.

A programozás után a menüben üzemmódot kell váltanunk, azaz a MANUAL módot át kell váltani PROG, azaz programozott módra a beállított fűtési program végrehajtásához.

Atlantic

Atlantic

A program voltaképpen a beállított COMFORT és az ECO hőmérsékletet váltja a beállított időszakoknak megfelelően. Azaz a készülék programja nem kapcsolja ki a készüléket csak a COMFORT időszakon kívül leszabályozza ECO tartományba a hőmérsékletet.

Az Atlantic F129 DESIGN rejtett beállításai

Igazi csemege az új termosztát rejtett menüje, amelyet aktiválva olyan paramétereket finomhangolhatunk, amelyekre idáig csak a prémium kategóriás fűtőpanelek vagy elektromos radiátorok esetén volt lehetőség.

Az "O" és a "Felfel nyíl" hosszú megnyomásával juthatunk az ún. EXPERT menübe. Az általános részben +-3 fokkal kalibrálhatjuk a készüléket. Erre akkor van szükség, ha a készülék által kijelzett és a külsőleg mért hőmérséklet nagymértékben eltér. Ilyenkor a fűtőpanel kalibrációjával segíteni lehet a helyzeten.

Szintén az EXPERT menüben módosítható a készülék "hangja" (gomb hang ki/be) és a nyelve. Módosítható újraindítás esetén a bejelentkezési nyelv és az óra beállítása.

Korlátozható a maximális hőmérséklet. Például beállítható, hogy a fűtőtest ne fűtsön 25 fok fölé, így megakadályozható a túlfogyasztás albérlő vagy vendéglátóhely esetén a szobában szaunázni óhajtó vendégek esetén. Az EXPERT menü egyébként személyes kóddal le is zárható.

Az Atlantic F129 Design fűtőpanel infrahőmérős tesztje

A gyártó egyik ígérete az volt, hogy a korábbi túlhevülésre hajlamos készülékházat továbbfejleszti, hogy az közelebb kerüljön a biztonsági sztenderdekhez.

A régebbi elektromos konvektorok készülékháza hajlamos volt a fűtőbetét környékén és a fűtőrács tetején túlmelegedni. Az új készülékházzal kiegyenlítette ezeket a pontokat. Egyrészt a nagyobb, jobban és gyorsabban "szellőző" fűtőrácsok környéke nem forrósodik túlságosan, másrészt a HD panel a fűtőbetét magasságában szépen a szélek felé vezeti - és ezzel kiegyenlíti - a felületi hőmérsékletet.

Az F129 Design fűtőpanel közepe érinthető maradt

A fűtőpanel közepe érinthető maradt

Műhelykörülmények között a tesztelés alatt az alábbi értékeket mértük:

F129D felületén mért hőmérséklet

F129D felületén mért hőmérséklet

Látható, hogy az új készülékház közepe érinthető maradt, a szellőzőrács teteje sem melegedett 73-74 fok fölé. A fűtőpanel hátsó fele kb. 60 Celsius fokosra melegedett.

Atlantic F129 D fűtőpanel vélemény

A fűtőpanelről szerzett első benyomásaink jók. A véleményünk az, hogy a gyártó jól lépte meg azokat az innovatív fejlesztéseket, amelyeket az ErP szabályozás kapcsán amúgy is szükségszerűek voltak.

A heti programozhatóság miatt a fűtőpanel minden további nélkül hozza az ErP követelményeket akár fixen szerelt fali panelként akár mobil fűtőtestként kerül felhasználásra.

Kinek ajánljuk a fűtőpanelt?

A ErP szabályozás miatt előtérbe került a fűtőpanelek programozhatósága. Az Atlantic készülékek körében heti programozhatósággal csak a prémium szegmens készülékei rendelkeztek, például az Atlantic Nirvana. Akinek fontos volt a kedvező ár és a programozhatóság az idáig csak külső termosztáttal tudta ezt megoldani.

Jól sikerült az új fejlesztésű Easy Prog felület. Sallangmentes, egyszerűen kezelhető. Az egyetlen fájdalmunk az, hogy a beépített óra nem rendelkezik saját áramforrással, így pár perc áramtalanítás után ismételten be kell azt állítani. Jó hír viszont, hogy a beállított programot a készülék áramtalanítás után sem felejti el.

Van-e olcsóbb alternatívája a fűtőpanelnek?

Akinek nincs szüksége a programozható termosztátra, annak jó választás lehet az Atlantic F119 Sorozat, ami rendelkezik a készülék majd minden előnyös tulajdonságával csak a vezérlése egyszerűbb.

Az Atlantic F129 Design elektromos fűtőpanel méretei

Típus Teljesítmény Javasolt* Méret Tömeg
F129 Design 500W (2,1 A) < 5m² 39x46x11 cm 3,1 kg
F129 Design 1000W (4,3 A) 6-10 m² 46x46x11 cm 3,5 kg
F129 Design 1500W (6,5 A) 11-15 m² 61x46x11 cm 4,4 kg
F129 Design 2000W (8,6 A) 16-20 m² 76,4x46x11 cm 5,3 kg
Görgős láb Univerzális - Minden típushoz -

* 2,7 m belmagasság (38-as tégla + minimum 10 cm hőszigetelő réteg + dupla üvegezésű hőszigetelt ablakok) esetében.

Atlantic F129 Design elektromos fűtőpanel ára

Ha megnyerte a tetszését vásárolja meg nálunk az Atlantic F129 Design elektromos fűtőpanelt! Kattintson a linkre és ismerje meg a fűtőpanel árait!

Atlantic F129D

Tetszett Önnek a készülékteszt?

Kérjük, a lenti skálán jelölje be, hogy mennyire találta hasznosnak az itt olvasott információkat!

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10Szeret teszteket olvasni? Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Vásárolt egy fűtőtestet? Szuper! Írja meg a véleményét!

Szívesen vennénk ha pár mondatban megírná a véleményét! Senki sem ismerheti jobban a készüléket annál, mint aki folyamatosan használja. Pár napos teszt alatt sok dolog rejtve marad. Ha valamit kihagytunk a leírásból vagy hibát talál, kérjük, írja meg nekünk!