Információ Elfogadom

Mit jelent az, hogy norvég fűtés?

Sok országban gyártanak elektromos fűtőtesteket. Miért pont a norvég fűtőpanelek váltak fogalommá

ADAX NEO elektromos norvég fűtőpanel

Manapság természetes, hogy szebbnél-szebb, alig 7-8 cm vékony, elegáns panelek szolgáltatják a meleget, de az 1960-as években a kályhák és öntöttvas tűzhelyek korában elképesztően modern és innovatív megoldásnak számított az ADAX SA első hordozható elektromos fűtőberendezése. Hasonlóan forradalmi volt a Glen Electric is, aki 7 fős csapatával a 70-es évek elején már olajtöltésű radiátorokkal kísérletezett.

A letisztult formatervek vagy a magas műszaki tartalom miatt váltak népszerűvé a norvég termékek? Talán mindkettő szerepet játszott? Meglehet, de az tény, hogy a norvég designerek egy olyan terméket is izgalmassá tudtak varázsolni, mint egy unalmas elektromos radiátor, amivel 1988-ban az Adax gyár elnyerte a norvég "Award for Design Excellence" és a "Design-Auswahl 88" díjat Stuttgarban.

Mára az ADAX SA a 100%-ban norvég tulajdonban lévő konszern, az Otterlei group tagjaként, a műszaki fejlesztések és innovációk terén piacvezető Norvégiában. Hasonlóan nagyá nőtt a Glen Dimplex Nordic AS (https://www.glendimplex.no/) is, amely olyan itthon is ismert márkák tulajdonosa, mint a Dimplex és a NOBO.

A NOBO fűtőpanelek Magyarországon 1991-óta érhetők el. Az ADAX készülékek kb. 10 éve vásárolhatók meg. Az értékesített készülékek száma több tízezer, talán az összes márka együttes eladásai a százezer darabot is elérték már. Az ADAX 10 év alatt, 60 000 működő fűtőpanellel, közel 15 000 háztartásba jutott el (forrás: nordart.hu)

A norvég fűtőpanelek működési elve

Az elektromos fűtőpanelek, így a norvég panelek is hőáramlás útján melegítik fel az adott helyiséget. A hőáramlás (konvekció) elve roppant egyszerű. A fűtőtest alján beáramlik a hüvös levegő, amit egy fűtőbetét felmelegít. A felmelegített levegő a készülék tetején kialakított fűtőrácson keresztül a helyiségbe áramlik.

Így jön létre a fűtendő helyiségbe egy olyan légáramlás, ami ventilátorok nélkül képes a teljes légtömeget átmozgatni és felmelegíteni.

elektromos fűtőbetét működése

Az elektromos fűtőbetét működése

A jobb minőségű norvég paneleket már akkor alacsony hőmérsékletű, megnövelt hőleadással rendelkező, kerámia magos fűtőbetéttel szerelték, amikor a boltok polcain még megtalálhatók voltak a fűtőszállal szerelt, elavult (cekászos) fűtőtestek.

Például a Nobo fűtőpanelt ún. X-Type fűtőbetéttel szerelik, amely az izzószálaknál alacsonyabb hőmérsékleten üzemel, nem égeti a port és élettartama olyan magas, hogy a cég simán vállalja rá az 5+5 éves garanciát.

Hasonló fűtőbetét dolgozik az ADAX, a BEHA és a többi norvég fűtőpanelben is. Különféle alakú pl. X mint az előbb említett X-Type, vagy U esetleg H keresztmetszetű fűtőbetétek ma már szinte minden elektromos konvektorban megtalálható.

1962 - új irány a fűtéstechnikában

A hordozható hősugárzóktól a falra szerelt termosztátos fűtőpanelekig.

Az ADAX cég számára hamar világossá volt, hogy a növekedési ambíciójukat nem fogják elérni, ha csupán a háztartási gépek gyártására koncentrálnak, ezért új lehetőségek után kutatva kis méretű, hordozható fűtőtesteket kezdtek gyártani. A padlóra helyezhető apró hősugárzók beváltották a reményeket és 1962-ben, további fejlesztések után, elindult a falra szerelhető, termosztátos fűtőpanelek gyártása.

Az első fali adax fűtőtest

A fűtőpanelek sikere után a cég számára egyértelművé vált, hogy a fűtőberendezések gyártása fényes jövő előtt áll.

1984 - GLAMOX és NOREL márkák

A cég az évek során más márkákat is képviselt, mint a Norel és a Glamox Heating. A Glamox az 1980-as években újrafinanszírozásra került, 1984-ben pedig a Glamox egy innovatív fűtőpanelt indított el, amely később hatalmas értékesítési siker lett, több mint százezer fűtőtestet értékesített.

A Glamox fűtőpanelek megújult műszaki tartalommal (pl. programozható termoszát) a mai napig megvásárolhatók!

GLAMOX programozható norvég fűtőpanel

2008 - Díjnyertes design

70 éves tapasztalat az innováció és a tervezés terén ismét elhozta a cég számára a sikert. 2008-ban a Norwegian Design Council “Award for Design Excellence” díjban részesítette Az Adax Neo fűtőpanelt. A NEO készülékek letisztult megjelenésükkel és innovatív műszaki tartalmukkal a mai napig az ADAX kínálatának csúcsát képviselik.

A Hareide Design-t hívták segítségül az új NEO panel tervezésekor. Kifejezetten az volt a cél, hogy javítsák a felhasználóbarátságot, látható digitális kijelzővel és könnyen hozzáférhető kezelőpanellel.

A Hareide Design díjnyertes ipari formatervezési és tervezési stratégiai cég, amely számos iparágban dolgozik, beleértve a termékeket, a belső, a tengerészeti, az autóipari és a technológiát. A Hareide Design több mint 20 díjat kapott a norvég design tanácstól, a Red Dot design díjakat, a Red Dot Best of the Best design díjakat és az If-Gold design díjakat.

Az új Neo fűtőpanel forradalmasította termékkategóriáját, és a fűtőtestet egy szabványos elektromos termékből egy modern design műremekké tette. A minimalista kialakítás a Neo-t gyorsan piacvezetővé tette a szegmensben, és több mint félmillió eladott darabbal büszkélkedhet.

A 2008-as díjnyertes design termékvonala a Neo fűtőpanel jelenleg az 5.1-es verziónál tart.

Adax Neo elektromos fűtőpanel

2016 - újabb lépés az innováció terén

Az ADAX újabb lépést tett a fejlesztésben 2016 őszén, amikor számos termékcsoportját integrált és energiatakarékos Wi-Fi technológiával rendelkező termosztáttal frissítette. Az integrált Wi-Fi lehetővé tette a fűtőkészülékek távoli vezérlését és pénzt takarítottak meg a világ bármely pontjáról - legyen szó akár nyaralóról, vagy az otthon távfelügyeletéről.

Hazánkban 2017 óta érhető el az Adax WiFi termosztáttal szerelt Neo fűtőpanelje.

Jelenleg az Adax AS termékek gyártása és tervezése a svalviki központban, az európai logisztika pedig a litvániai /Panavezys/központban zajlik. A világszerte közel 30 országban jelenlevő cég termékeit, immáron 10-ik éve Magyarországon is megvásárolhatók.

ADAX NEO WIFI norvég fűtőpanel

Az Adax fűtőpanelek jövője

Az Adax szakképzett szakemberei és felelős értékekkel rendelkező vállalat a fenntarthatóság jegyében elkötelezett abban, hogy az Adax továbbra is minőségi termékeket fejlesszen, könnyebbé és kényelmesebbé téve vevőik életét.

Az Adax 2017-től is nagy hangsúlyt fektet a minőségre és a formatervezésre vonatkozó értékekre és követelményekre. Annak érdekében, hogy a fogyasztók mindig a legokosabb, felhasználóbarátabb és legfrissebb fűtőtesteket kapják a piacon, továbbra is új innovációs projektekre fektet be.

Hogy ennek milyen eredményei lesznek? Ma még csak találgathatunk. Bárhogy fejlődik is a tudomány fűteni mindig kell! A fejlesztések legvalószínűbb irányai a megújuló energiákat támogató, fenntartható fűtési rendszerek lesznek. A távvezérlés lehetősége újdonság, de az bizonyos, hogy az egyre korszerűbb okos-otthon szabványokba illeszthető működés pár éven belül alap elvárás lesz, amelynek minden gyártónak nagy kihívásokat tartogat.

Ismerje meg közelebbről az ADAX fűtőpaneleket. Weboldalunkon számos termékleírást, tesztet és véleményt olvashat a fűtőpanelekkel kapcsolatban. Iratkozzon fel szakmai hírlevelünkre. Heti 1-2 e-mail, amiről bármikor leiratkozhat.