Információ Elfogadom

Elektromos fűtés kezdőknek

Elektromos fűtés kezdőknek

Ha szinte semmit sem tud az elektromos fűtésről és az elektromos radiátorokról, ezt feltétlenül olvassa el!

Elektromos Fűtés Alapok

A fűtőtestek teljesítményéről

Az elektromos fűtőtestek többféle teljesítménnyel kaphatók. Erre azért van szükség, mert a különböző méretű helyiségek hőigénye más és más. Valójában elegendő lenne csak a legnagyobb teljesítményű készülékeket (2000 Watt vagy 2500 Watt) gyártani, mert az befűteni a nagy és a kis helyiségeket is.

Ugyanabban a helyiségben egy nagy teljesítményű készülék nem fogyaszt relatív többet mint egy kicsi, hiszen beépített termosztáttal rendelkezik és nem bizonyos ideig, hanem egy bizonyos hőmérséklet eléréséig működik.

Ez azt jelenti, hogy a készülékek termosztátját 22 fokra állítva egy 1000 Wattos készülék kétszer annyi ideig fűt, mint egy 2000 Wattos. Azaz közel ugyanannyi áramot fogyaszt.

Azaz a kisebb teljesítményű készülék helyére simán be lehet tenni egy nagyobbat de ez sajnos fordítva nem mindig igaz.

Ha a helyiségbe túl kicsi, alul méretezett készüléket teszünk, akkor látható, hogy az üzemeltetésen nem fogunk spórolni, viszont előállhat az a kellemetlen helyzet, hogy a készülék a helyiséget a téli időszakban egyszerűen nem fűti ki. Csak pörgeti a villanyórát és mégsem lesz meleg.

Akkor vegyük minden esetben a legnagyobbat?

Ne! (1) A kisebb készülék mellett 2 érv is szólhat. Egyrészt a kisebb készülék mérete is kisebb. Ha mindig az elérhető legnagyobb készüléket választjuk, akkor előfordul, hogy nem fér el. Akár dupla olyan hosszú is lehet egy dupla akkora teljesítményű készülék.

Ne! (2) A nagyobb teljesítményű készülék áramigénye is nagyobb! 2000 Watt / 230 Volton 8,7 Amper áramot igényel. 2 készülék 17,4 Ampert, 3 készülék már 26,1 Ampert igényel. Egy normál méretű háztartásban, főleg 20-30 éve épült ingatlanban ekkora áram alapesetben nem érhető el.

A következő bejegyzésben megnézzük, hogyan kell méretezni hogy se túl kicsi, se feleslegesen nagy ne legyen a kiszemelt fűtőpanel teljesítménye.

Az elektromos fűtőtestek méretezése

A legtöbben 100 Wattot ajánlanak négyzetméterenként illetve 35 Wattot légköbméterenként. Minden esetben megfelelő ez a számítás?

Sajnos nem. Ezért ebben a posztban azt fogjuk megvizsgálni, hogyan kell helyesen méretezni az elektromos fűtőtesteket.

Talán még emlékeznek, mert iskolai tanulmányaik alapján volt szó a hőről. A hő az energia egyik megjelenési formája. Ha egy anyagot melegítünk, hőt vesz fel, ha hűtünk, hőt ad le, azaz hőt közöl a környezetével.

Ha fűteni szeretnénk, több hőt kell “közölnünk” a helyiségünkkel, mint amennyi a falazaton vagy a szellőzéssel onnan megszökik. Tehát a helyiségbe el kell helyezni egy “testet” ami kellően sok hőenergiát ad le ahhoz, hogy ez megvalósulhasson.

Az egyes helyiségek hőigényét csak a falszerkezet pontos ismeretében lehet. Falazatra (rétegek szerint), aljzatra, födémre külön-kölön számítások szükségesek, figyelembe kell venni a nyílászárókat, külső belő hőmérsékletet. Ha igazán precízek akarunk lenni, a tájolást, a szelet, a napsütéses órák számát, a szellőzést és még sok apróságot figyelembe kell venni.

Közelítésképpen, szigorúan tájékoztató jelleggel kiszámoltunk pár jellemző falazatot. Nem vettük figyelembe a födémek, padló és nyílászárók felületét. (Tehát ez egy alapszámítás, nem mérnöki munka. :-) )

38 cm (kisméretű) téglafal : 69 W/m3
60 cm vályogfal: 49 W/m3
B30 téglafal: 56 W/m3
Porotherm (30NF) fal: 25 W/m3
Ytong (30 NF U=0,4) fal : 25 W/m3

Korszerűtlen építőanyagok esetén 5-6 cm külső hőszigetelés a falakon már drámai különbséget okoz:

38 cm (téglafal) 6 cm dryvit szigeteléssel: 31 W/m3
Porotherm (30NF) fal 6 cm dryvit: 19 W/m3
B30 téglafal 6 cm dryvit: 27 W/m3

Nagyon érdekes, hogy már 5cm dryvit szigetelés is jelentősen csökkentheti az elektromos fűtés fogyasztását.

Visszatérve a poszt eredeti kérdéséhez? 100W/m2 vagy 35W/m3?

A fentiekből látható, hogy ez az általánosítás nem minden esetben lesz helytálló! Ha Ön vályogházba keres fűtési megoldást légköbméterenként 35 Watt nem lesz elég. Sajnos legalább 50 Watt kell ahhoz, hogy -10 fok esetén is képes legyen a készülék befűteni a helyiséget. Viszont, Ytong falazat esetén felesleges lehet 35 W elég 25-30 Wattal számolni.

Konkrét példa: 17m2 vályogház 2,4 méter belmagassággal:

17 m2 x 2,4 m= 40,8 m3 x 49 W = 2000 W azaz Önnek legalább egy 2000 Watt teljesítményű készülékre lesz szüksége.

Fürdőszoba esetén célszerű a rendszert túlméretezni, hiszen elvárható, hogy ha fürdeni kezdenek és felcsavarják a fűtést a készülék hamar felmelegítse extra 5-6 fokkal a belső hőmérsékletet télen is.

Nemrég teszteltük: Climastar hőtárolós fűtőpanel

Kipróbáltuk a Climastar SMART és SMART touch hőtárolós kerámia fűtőpanelt. Ha érdeklik az apró részletek, jobban megismerné a készüléket vásárlás előtt, olvassa el tesztünket és véleményünket a készülékről!

Climastar fűtőpanel TESZT

Készülékajánló: Radialight SIRIO fűtőpanel

... olasz design programozható termosztáttal

Radialight SIRIO fűtőpanel

Készülékajánló: ADAX NEO WIFI norvég fűtőpanel

... okostelefonnal vezérelhető elektromos fűtőtest.

ADAX NEO WIFI norvég fűtőpanel

Készülékajánló: GLAMOX programozható fűtőpanel

... A Glamox elektromos fűtőpanel 33 és 18 cm magas kivitelben.

GLAMOX programozható norvég fűtőpanel