Információ Elfogadom

Az elektromos fűtés fogyasztása

Meg tudjuk mondani, hogy mennyi lesz az elektromos fűtőpanel fogyasztása?

Az elektromos fűtés előnyei

A legfontosabb kérdés ami elektromos fűtőtest vásárlása előtt felmerül, a készülék fogyasztása. Kiszámolható-e előre, mitől függ, hová fordulhat a pontos számokért? Nézzük meg, hogy milyen adatokra lenne szükség ahhoz, hogy meg tudjuk Önnek mondani mennyit fog a fűtési rendszere fogyasztani!

Röviden a hőveszteségről

Sajnálatos módon, bármivel fűtünk, a meleg a határoló falakon és a falakba épített nyílászárókon keresztül el fog szökni. Egyrészt maga a fal és a zárt nyílászárók is "átengedik" a meleg egy részét, másrészt a szellőzés (akár természetes, akár mesterséges) hűvösebb levegőt juttat a helyiségbe, amit szintén fel kell fűtenünk.

Szakkifejezésekkel élve a transzmissziós hőveszteség (épület szerkezeti elemein keresztül távozó hőmennyiség) másrészt a filtrációs hőveszteség (a szellőző levegő felmelegítéséhez szükséges hőmennyiség) együttesen felel a hőveszteségért.

A lehető legérthetőbben: Ha kint hideg van, a fal hideg. A szoba levegőjét a hideg fel lehűti ez a transzmissziós hőveszteség. Ha bent meleg van és kiszellőztet, a beáramló hideg levegő lehűti a szobát, ez a filtrációs hőveszteség.

Ha nem tudjuk mekkora a hőveszteség a fogyasztást sem tudjuk kiszámolni!

A transzmissziós hőveszteség (szerkezeti elemeken, falakon keresztül távozó hőveszteség) meghatározásához ismernünk kell a falazat vastagságát, anyagát és hőszigetelő képességét.

Ahhoz, hogy pontosan ki tudjuk számolni akár csak egyetlen fal hőveszteségét az alábbiakat kellene ismernünk:

1. U-érték, vagyis a hőátbocsátási tényező (W/m2K)
2. A fal felületét (m2)
3. A rétegek pontos vastagságát (m)
4. A rétegek hőveszteségi tényezőjét.

Ezek az értékek a gyártók katalógusaiban megtalálhatók! Viszont nem tudjuk azt, hogy mekkora a külső hőmérséklet. Illetve a mait tudjuk, de azt, hogy mennyi lesz a jövő hónapban, vagy a következő télen arról sajnos fogalmunk sincs. (Ha átlaghőmérséklettel számolunk, csak átlagfogyasztást kapunk.)

Nehezíti a számolást, hogy minden szerkezeti elemre külön ki kell számolni a hőveszteséget! (falra, ablakra, ajtóra, padlóra, födémre stb.)

A pontos számításokhoz figyelembe kell venni az épület tájolását. Egy déli fekvésű nagy ablakokkal rendelkező helyiség energiaigénye különbözni fog egy északi fekvésű ablaktalan szobától akkor is, ha minden más paramétere azonos.

Ha készen vagyunk a transzmissziós hőveszteség számításával meg kell határoznunk a szellőzéssel bejutott hideg levegő felfűtéséhez szükséges hőmennyiséget! Ehhez ismernünk kell:

1. A helyiség térfogata (m3)
2. levegő sűrűsége (kg/m3) (a 0 °C-os levegő 1,293 kg/m3)
3. a levegő fajhője (J/kgK) (1000 J/kgK)
4. külső és belső hőmérséklet különbség (°C)
5. légcsereszám (1/h) (óránkénti légcsere, általában 0,5-0,9 közötti érték)

Sajnos ezek a számítások egyáltalán nem egyszerűek. Több változó van, amivel nem is tudunk előre számolni (pl. folyamatosan változó külső hőmérséklet, a szomszédok fűtési szokásai lakás esetén, az Ön hőérzete és a többi előre nem látható apróság...)

Tetszett a cikk?

Kérjük, a lenti skálán jelölje be, hogy mennyire találta hasznosnak az itt olvasott információkat!

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10Nemrég teszteltük: Climastar hőtárolós fűtőpanel

Kipróbáltuk a Climastar SMART és SMART touch hőtárolós kerámia fűtőpanelt. Ha érdeklik az apró részletek, jobban megismerné a készüléket vásárlás előtt, olvassa el tesztünket és véleményünket a készülékről!

Climastar fűtőpanel TESZT

Készülékajánló: Radialight SIRIO fűtőpanel

... olasz design programozható termosztáttal

Radialight SIRIO fűtőpanel

Készülékajánló: ADAX NEO WIFI norvég fűtőpanel

... okostelefonnal vezérelhető elektromos fűtőtest.

ADAX NEO WIFI norvég fűtőpanel

Készülékajánló: GLAMOX programozható fűtőpanel

... A Glamox elektromos fűtőpanel 33 és 18 cm magas kivitelben.

GLAMOX programozható norvég fűtőpanel