Információ Elfogadom

2018-tól sok fűtőtest csak tartólábbal kerül forgalomba!

A belépő szintű készülékeket nem lehet a falra szerelni, azaz a mobil változatokhoz nem lesz szerelőkeret. Csak a heti programozási lehetőséggel rendelkező készülékeket lehet majd a falra szerelni.

Az idén hatályba lépett rendelet energiahatékonyság szerint százalékos rendszerbe sorolja az elektromos készülékeket. Teszi ezt olyan módon, hogy megkülönbözteti a hordozható fűtőtesteket és a falra szerelhető fűtőkészülékeket. Ez az eltérés elég nagy kavarodást fog okozni a kínálatban, ezért ebben a cikkben összegyűjtöttük Önnek a legfontosabb tudnivalókat.

A táblázatokat tanulmányozva helyenként durva eltérést mutatnak a követelmények. Például százalékpont jár a termosztátért. Mechanikus termosztát esetén 6,0 %-ot kapnak a hordozható készülékek, de csak 1,0 %-ot a falra szerelhető fűtőpanelek. Ez azt jelenti, hogy a mechanikus termosztát egy hordozható készüléken rendben van, a falra szerlehető verziókban egyáltalán nem támogatott!

Elektronikus termosztát 7,0 %-ot jelent a hordozható és 3,0 %-ot a falra szerelhető készülékek esetén. A csúcs mindkét esetben a heti programozású termosztát, ami 9,0 %-ot hoz a hordozható és 7,0 %-ot a fixen szerelt készülékek számára.

Külön százalékpontok járnak az extra funkciókért. Például az ablaknyitás érzékelő, a mozgásérzékelő mind érhet 1-1 pontot, de csak a fixen szerelt készülékek esetén.

A lényeg az, hogy a számítások után 36 százalékpontot kell tudnia egy hordozható készüléknek és 38 pontot a falra fixen szerelt készülékeknek. Ha ez az érték alacsonyabb, nem kerülhet forgalomba az EU területén.

A szabályozás elsősorban a kevesebb extrával szerelt elektromos konvektorokat, az olcsóbb fűtőtesteket érint. A drágább, programozható, több extrát tartalmazó készülékek önmagukban is teljesítik a követelményeket, így azok akár lábon, akár falra szerelve is felszerelhetők.

A hordozható készülékek előnyösebb helyzetben vannak, akár mechanikus termosztáttal is forgalomba kerülhetnek, viszont ezeket a készülékeket a falra szerelni nem lehet.

Nézzünk meg egy konkrét példát az Atlantic gyár kínálatából.

Az új Atlantic F119 Design fűtőpanel elektromos termosztáttal szerelt és gyártják hordozható és falra szerelhető kivitelben is.

Atlantic F119 HD lakásfűtés

Atlantic F119 HD lakásfűtés

Nézzük meg közelebbről:

A hordozható verzió rendben van. 36%-ot kapott a besorolásnál, önállóan is megfelel a szabályozásnak. De a láb nélküli, fali szerelőkeretes verzió nem éri el a kívánt 38%-os értéket, ezért ez a tipus Magyarországon nem fog forgalomba kerülni!

A Falra szerelhető verzió önmagában nem teljesíti a követelményeket, nincs programozható termosztát és semmi extra fogyasztáskímélő funkció. Így ez a módozat nem kerülhet itthon forgalomba. (Természetesen lábbal, hordozható készülékként igen, de fali változatban nem.)

Az Atlantic F119 Design elektromos fűtőpanelt itt találja:

https://futeskell.hu/atlantic-f119-design-elektromos-futopanel.html

Készülékajánló: Radialight SIRIO fűtőpanel

... olasz design programozható termosztáttal

Radialight SIRIO fűtőpanel

Készülékajánló: ADAX NEO fűtőpanel

... okostelefonnal vezérelhető elektromos fűtőtest.

ADAX NEO WIFI norvég fűtőpanel

Készülékajánló: GLAMOX programozható fűtőpanel

... A Glamox elektromos fűtőpanel 33 és 18 cm magas kivitelben.

GLAMOX programozható norvég fűtőpanel

Az elektromos fűtés fogyasztása

Meg tudjuk mondani, hogy mennyi lesz az elektromos fűtőpanel fogyasztása?

Az elektromos fűtés