Információ Elfogadom

Milyen magasra szerelhető a fűtőpanel?

Visszatérő kérdés, hogy milyen magasra szerelhető a kiválasztott fűtőpanel?

Időnként felmerül, hogy a fűtőpanelek felszerelhetők-e az ajtó vagy a mosógép fölé? Esetleg felszerelhető-e az elektromos fűtőpanel állítva? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat az elektromos fűtőtestek felszerelésével kapcsolatban.

A fűtési rendszerek tervezésénél nem elhanyagolható szempont az esztétikum és a használhatóság. A fűtőpanelek élettartama meglehetősen magas, így biztos, hogy a kiválasztott fűtőtestekkel évekig együtt kell élni. A panelek a lakásunk, az életünk részei lesznek, így hát nem mindegy, hogy hová tudjuk felszerelni, mekkora helyet foglalnak el az amúgy is szűkös falfelületből.

Szerencsére, az elektromos fűtőpanelekkel szerelt fűtési rendszerek meglehetősen rugalmasan alakíthatók. Könnyen nagyobbra cserélhetjük, kis munkával áthelyezhetjük. Költözés esetén a bútorokkal együtt magunkkal vihetjük a fűtőpaneleket!

A nehézségek akkor kezdődnek, ha nincs elég hely a készülékek felszereléséhez. Egy kis hálószoba vagy egy fürdő alapos fejtörést okozhat. Ilyenkor jó megoldásnak tűnik a paneleket magasabbra szerelni, például a mosógép fölé, vagy a széles fekvő helyzetű radiátort állítva szerelni. Nézzük meg működhetnek-e ezek az ötletek a gyakorlatban.

Milyen magasra szerelhető a fűtőpanel?

Általában a fűtőpanelhez mellékelt sablon vagy szerelőkeret alapján, a padlószinttől 10-15 cm távolságra kell felszerelni.

A fűtőpanelek tulajdonképpen elektromos konvektorok. Azaz hőáramlás segítségével, a helyiség levegőjét melegítik fel, olyan módon, hogy a készülék alján beáramló hidegebb levegőt a készülék fűtőbetétje felmelegíti, ami a panel fűtőrácsán keresztül a szobába áramlik. Ezzel a készülék hőáramlást hoz létre a helyiségben.

A panelek saját termosztáttal rendelkeznek, azaz a beállított komforthőmérséklet függvényében a készüléket ki és be kapcsolják. A termosztát érzékelőjét a készülék alján helyezték el, pont azért, hogy a kiáramló meleg ne “csapja be” a készüléket.

Ideális esetben a készülékeket a lehető legalacsonyabbra kell elhelyezni. Miért?

Mivel a meleg levegő felfelé száll ezért a leghűvösebb pontra célszerű helyezni a termosztát érzékelőjét. Ha túlságosan magasra szereljük, mérési pontatlanságok miatt hűvös maradhat a helyiség.

Elégtelen konvekció magasra szerelt panel esetén

Elégtelen konvekció magasra szerelt panel esetén

Mi történik, ha a fűtőpanelt mosógép fölé szerelünk, azaz kb. 1 méter magasra kerül a termosztát? Ilyenkor a termosztát egy melegebb ponton fogja mérni a hőmérsékletet és pontatlanul, még azelőtt ki fog kapcsolni, hogy a helyiség elérte volna a megfelelő hőmérsékletet.

Mi történik, ha az ajtó fölé, 2 méter magasságba szereljük fel a fűtőpanelt? A harmadik rajzon jól látható, hogy a meleg légáramlás nem “jut el” a helyiség alacsonyabban fekvő részeibe, így ott hűvösebb lesz. A helyiség plafon közeli részén hamar meleg lesz és a termosztát lekapcsolja a készüléket.

Felszerelhető-e állítva a fűtőpanel?

Sajnos nem. A fűtőpanel állítva be sem kapcsolható, ha mégis bekapcsol veszélyesen felforrósodhat!

A fűtőpanelek tervezésekor az egyik legfontosabb szempont, hogy az adott fűtési teljesítményt a készülék a helyiségbe tudja-e vezetni. Azaz olyan fűtőrácsra van szükség, akkora réseknek kell lennie a fűtőpanelen, hogy a meleg intenzíven a szabadba távozhasson. Ha a meleg a készülékben reked, például amikor valaki letakarja a működő készüléket, akkor a betét azonnal túlmelegszik és a beépített érzékelő azonnal lekapcsolja a készüléket.

A fűtőpaneleket tilos letakarni! Hibás érzékelő esetén felforrósodhatnak és akár tüzet is okozhatnak!

Ugyanez a helyzet akkor, ha a fűtőpanel alját zárjuk el. Esetleg a földre állítjuk vagy egyéb módon korlátozzuk a légáramlást. A fűtőbetétet a beáramló levegő hűti, ha nem tud megfelelő mennyiségű levegő beáramlani a fűtőbetét ismét túlmelegszik. Tehát, a fűtőpanel működéséhez elengedhetetlen, hogy a levegő szabadon áramolhasson.

Mi történik tehát, ha a fűtőpanelt állítva szereljük a falra?

Ideális esetben semmi, mert a készülékben található borulásgátló (nem található meg minden készülékben) a radiátort kikapcsolja. Kevésbé ideális esetben a készülék alja, ahol a hűvös levegőnek be kellene áramolnia zárt lesz (a készülék oldala kerül alulra) és a teteje, ahol a meleg levegőnek ki kellene áramolnia szintén zárt lesz, mert a másik oldala kerül felülre. A rács oldalra kerül, de a meleg levegő felfelé száll, így sajnos a meleg a készülék belsejében reked, és ahogy a letakart fűtőtestek túlmelegszenek, az elforgatva felszerelt fűtópanel is veszélyesen felforrósodhat. Lásd 'b" ábra.

Álló helyzetben felszerelt fekvő kivitelű készülék

Álló helyzetben felszerelt fekvő kivitelű készülék

Vannak olyan készülékek, amelyeket gyártanak “álló” kivitelben is. Ezek belső felépítése eltér a hasonló méretű, de fekvő panelek felépítésétől.

A 'c' ábrán jól látható, hogy a gyárilag álló kivitelű készülékek felépítése eltér egy elfordított fekvő készülék felépítésétől! A rácsok úgy vannak kialakítva, hogy a működés biztonságos, a hőáramlás zavartalan legyen. Álló készülékek esetén a fűtőbetét szintén vízszintesen kerül beépítésre. A betét hossza, azaz inkább rövidsége miatt az álló készülék általában kisebb teljesítményű a vele méretre megegyező fekvő kivitelű készülék teljesítményénél.

Például a CLIMASTAR hőtárolós fűtőpanel álló és fekvő kivitelben egyaránt elérhető. A fekvő panel akár 2000 Wattos kivitelben is megvásárolható. Az álló a fenti okok miatt maximum 1000 Wattos kivitelben készül, pedig mindkét panel mérete 50x100 illetve 100x50 cm.

A gyárilag “álló” kivitelű készülékek esetén a rácsok is ennek megfelelően vannak kialakítva a készülék alján illetve tetején, ezért az álló kivitelű fűtőpanelt sem szabad fektetve felszerelni!

Érdekli az elektromos fűtés? Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kattintson nyugodtan, új ablakban nyílik.

Készülékajánló: Radialight SIRIO fűtőpanel

... olasz design programozható termosztáttal

Radialight SIRIO fűtőpanel

Készülékajánló: ADAX NEO fűtőpanel

... okostelefonnal vezérelhető elektromos fűtőtest.

ADAX NEO WIFI norvég fűtőpanel

Készülékajánló: GLAMOX programozható fűtőpanel

... A Glamox elektromos fűtőpanel 33 és 18 cm magas kivitelben.

GLAMOX programozható norvég fűtőpanel

Az elektromos fűtés fogyasztása

Meg tudjuk mondani, hogy mennyi lesz az elektromos fűtőpanel fogyasztása?

Az elektromos fűtés