Információ Elfogadom

Mi kerül egy elektromos fűtőpanelen 90000 forintba?!?!?!

Mi kerül egy fűtőpanleben

Egy Facebook csoportban olvastam egy úr lelkes kirohanását, hogy egy 7200 Forintba kerülő “építőáruházas” fűtőkészülék ugyanazt az 2000 Wattot adja le, mint egy drágább fűtőpanel, ezért azt a következtetést vonta le, hogy abszolút felesleges a drágább fűtőpaneleket megvásárolni!

Tényleg így van? Bezárhatjuk a boltot?

Mivel a kérdés érdekes és hosszabb kifejtést igényel egy facebook posztnál, arra gondoltam, megérdemel a téma egy külön bejegyzést.

Ha a kedves olvasó az én generációmhoz tartozik, még jól ismeri Márkus László és Almási Éva fergeteges alakítását, amelyben arra kérdésre keresik a választ, hogy “Mi került ezen a fotelon 7200 Ft-ba?”

Mielőtt Ön is elővenné a baltát, megnyugtatom, a drágább fűtőpanelekben sem talál briliánst, a tekerőgombokat sem Michelangelo faragta ki! Ráadásul a garancia nem vonatkozik a szándékos rongálásra...

Miben hasonlít egy olcsó fűtőtest és egy drága fűtőpanel?

A fűtés fizikai folyamat. Mellébeszélés nélkül leírható, mérhető folyamat. Ha egy helyiség hőmérsékletének a növelésére, vagy akár szinten tartására szükség van egy bizonyos hőmennyiségre, akkor azt a hőmennyiséget be kell táplálni.

Az elektromos fűtőtestek esetében egy ellenállásra kapcsoljuk a hálózati feszültséget, az ellenállás mértékétől függően, a feszültség hatására, a fűtőbetéten áram folyik át, a készülék felmelegszik. Azaz villamos energiát egy speciális “ellenállás” segítségével hőenergiává alakítjuk. Ezt majdnem ugyanolyan hatékonysággal teszi egy ventilátoros gyorsfűtő, vagy egy olajradiátor, mint egy több százezer forintos fűtőpanel.

Ha csak a teljesítményt hasonlítjuk össze, akkor tényleg nem érdemes fűtőpanelt vásárolni, még a 30 000 Forintosat se! Hiszen 7000 környékén már remek olajradiátor is kapható.

Van-e más szempont egy elektromos fűtőtest vásárlásánál? Miben különbözik egy olcsó fűtőtest és egy drága fűtőpanel?

Olcsó fűtőkészülék vagy drága fűtőpanel?

Ön is hallotta már: “Első a biztonság!”

Ha rákeres a magyarországi tűzesetekre, azt fogja találni, hogy a legtöbb kár a konyhai tűzesetek, a fűtőberendezések, valamint az elektromos berendezések meghibásodásából ered. Túl közel került a fűtőtest a bútorhoz ami ettől meggyulladt, vagy leesett a függöny a fűtőtestre, amitől az túlmelegedett és kigyulladt, vagy zárlatos lett és ettől kigyulladt… egyik sem túl jó forgatókönyv. Ezzel nem azt mondom, hogy az olcsó készülékek kevésbé biztonságosak, de én személy szerint nyugodtabban hagyom a lakásban egy norvég termosztáttal, német hőmegfutás érzékelővel szerelt, francia borulásgátlót tartalmazó készüléket, mint egy távolkeleti, ventilátoros, műanyag vackot, amire valahogy szereztek egy CE plecsnit.

Második a tartósság.

Az olcsó műanyag kaszni ugyanolyan tartós, mint a hengerelt acél burkolat. Ő.. nem. Bár jó lenne, de sajnos nem. Ezért pl. a Spanyol CLIMASTAR vastag acéllemezből készíti a készülékek hátlapját, ami olyan erős, hogy a súlyos kerámia előlapot is simán megtartja.

Harmadik a műszaki tartalom.

Ha kikapcsolt állapotban eltekeri az olcsó készülék szabályozó gombját egy kattanást fog hallani. Ez jelzi világosan, hogy a készülékben mechanikus, bimetálos termosztát van. Ez nem volt rossz pár évtizede, de mostanában, - amikor az elvárás nem csak az, hogy nagyjából tartani tudjunk egy bizonyos hőmérsékletet, hanem az, hogy pontosan 23 fok legyen délután 5 órára, - ez eléggé gyenge megoldásnak tűnik.

Végül az esztétika.

Nehéz kérdés, mert ez teljesen egyéni! Én magam műszaki ember vagyok, és inkább vásárolok egy ronda, de magas műszaki tartalommal szerelt készüléket, mint egy csodásan kinéző, de használhatatlan porfogót.

Ennek ellenére én is szívesen fizetek kicsit többet, ha olyan készüléket kapok, ami szép is! Legyen az egy fúrógép vagy akár egy elektromos fűtőpanel, ami műszakilag egyébként rendben van. Vannak készülékek amelyek nem különösen szépek, de jók (pl a francia fűtőtestek) és vannak amelyek kimondottan csúnyák és sajnos rosszak is.

Olcsó fűtőtest tizedáron, ugyanakkora teljesítménnyel, hatásfokkal vagy drága fűtőpanel magasabb műszaki tartalommal...

Legyen döntetlen?

Semmi esetre! Sajnos nem lehet döntetlen, mert az akciós csoda és az épületgépészeti berendezés sosem játszott egy pályán! Ez a félreértés is abból fakad, hogy ezt a két termékkategóriát össze lehet hasonlítani, csak azért mert van pár közös tulajdonságuk.

Meglepő lesz, de létezik olyan fűtési helyzet amikor magam is javasolni szoktam egy olcsó gyorsfűtő berendezés vagy egy olajradiátor beszerzését! Hiszen tanácsadóként nem a készülékeket kell még összehasonlíthatóvá tennem, hanem a fűtési problémákat kell minél költséghatékonyabban megoldanom. Azt mondják, akinek kalapácsa van, egy idő múlva mindent szögnek néz. Valóban akadnak olyanok, akik csak egy bizonyos terméket képesek minden problémára megoldásként látni, de márkafüggetlen tanácsadóként ajánlhatok néha alternatív készülékeket is.

Mikor vásárolhat egyszerű, olcsó fűtőtestet?

  • Ha ideiglenes fűtésre van szüksége. (ingatlan felújítás alatt)
  • Ha gyorsan kell valami olcsó megoldás pl. a távfűtés nélküli napokra.
  • Ha a használat közben folyamatosan felügyelni tudja.
  • Ha nem érdekes a pontatlan működés és az esetleges többletfogyasztás.
  • Ha nincsenek esztétikai elvárásai a készülékkel kapcsolatban.

Mikor érdemes minőségi fűtőpanelt vásárolnia?

  • Hosszútávon, problémamentesen üzemelő, megbízható megoldást keresnek.
  • ErP követelményeinek megfelelő, falra szerelhető, korszerű fűtőtesttel szeretne fűteni.
  • A készülékeket távollétünkben is üzemelteti (vagy akár WiFi-n keresztül vezérelni is) szeretnék.
  • Erős garanciális háttérrel (akár cseregaranciával) rendelkező fűtőtestet keresnek.
  • Elegáns megjelenésű, stílusos DESIGN-nal rendelkező készülékre vágynak.

Összefoglalás

Mit is vásárolunk, amikor fűtőtestet veszünk?

Ön 2000 Wattot szeretne vásárolni amikor fűtőtestet keres? Ön úgy házasodott, hogy egy 170 centiméteres embert keresett? Pedig ez logikus. A 170 jó méret, könnyű rá pulóvert találni a boltban, elfér a legtöbb ágykereten.

Vagy voltak más szempontjai is? Ha két különböző dolgot egy közös tulajdonságuk alapján elkezdtük összehasonlítani és leegyszerűsíteni, nagyon fura eredményre jutunk.

Árösszehasonlító nemzet vagyunk. Ezért nagyon könnyen besétálunk a csapdába! Azoknak akik mindig, mindenben az egyformaságot és az összehasonlíthatóságot keresik, végül minden egyszerű és összehasonlítható lesz. Mondjuk úgy ócska. Akik megtanulnak különbségekben gondolkodni, egyre kifinomultabb dolgokkal tudják magukat körülvenni. Legyen az a kifinomult dolog egy étel, egy műalkotás, vagy akár egy termék. Valami, amit egy kreatív elme azzal az igénnyel hozott létre, hogy a világ jobb hely legyen. Ez a jó értelemben vett DESIGN lényege. Javítani a dolgokon...

Olcsósítással és (ki)spórolással nagyon nehéz a dolgokat jobbá tenni! De azzal az igénnyel is létre lehet hozni termékeket, hogy olcsók legyenek. Lehet használni egyszerűbb anyagokat, lehet lopni terveket más cégektől, lehet manipulálni a megfelelelőségi nyilatkozatokkal, lehet csalni egy kis adót, elkerülni egy kis vámot és a többi... Sok út vezet az igazán olcsó készülékig...

Egy lakóingatlan ára 30-50 vagy akár 70-80 millió forint. De legyen 30 millió. Egy jó minőségű fűtőpaneles rendszer már 300 ezer forinttól elérhető. Tudja Ön, hogy ez az ingatlan értékének hány százaléka? 1.

Meg lehet oldani 30 ezer forintból is. Nagyszerű! De csak akkor vállalja be ezt, ha a vízvezetéket nádból, a falazatot kartondobozokból készítette! Egy normális falazat, egy szép ház és Ön is többet érdemel ennél!

Végezetül

Ha a fogyasztásban és az üzemeltetésben semmilyen különbség sem lenne, akkor is helyénvaló lenne jobb minőségű készülékeket magasabb áron kínálni, de az ErP rendelet az energiafelhasználás hatékonyságának növelése érdekében nem véletlenül különbözteti meg a különféle vezérléseket, és nem véletlenül lehet falra szerelni és fő-fűtésként használni egy programozható készüléket, és tilos egy mechanikus termosztátos gyors-fűtőt vagy egy hordozható olajradiátort.

Ráadásul nem szükséges mindenkinek a legdrágább fűtőpaneleket megvásárolnia! Kedvező áron is elérhető több termék, ami megfelel a szigorúbb előírásoknak is. 30-40 ezer forint környékén már találni lehet olyan készülékeket, amelyeket én magam is beállítanék a gyerekeim szobájába. Itt az oldalon is talál ilyen készülékeket. Lehet kompromisszumokat hozni, de csak ésszerű keretek között!

Tetszett a cikk?

Kérjük, a lenti skálán jelölje be, hogy mennyire találta hasznosnak az itt olvasott információkat!

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10Érdekli az elektromos fűtés? Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kattintson nyugodtan, új ablakban nyílik.

TOP 5 fűtőpanel 2020

... melyik lehet a legjobb fűtőpanel?

Új készülék: ADAX ECO norvég fűtőpanel

... norvég minőség még egyszerűbb vezérléssel.

ADAX ECO norvég fűtőpanel

Új készülék: BVF HYBRO WiFi elektromos fűtőpanel

...letisztult, kompakt fűtőpanel, WiFi vezérléssel.

NYBRO WiFi elektromos fűtőpanel

Készülékajánló: Climastar SMART PRO 3in1

... minden helyiségben megállja a helyét! Ráadásul a saját lábán.

Climastar SMART PRO 3in1 elektromos fűtőpanel