Információ Elfogadom

Szakértőnk írása: Keveset fűt, de mégsem fázik?

Ha már befűtöttünk, ne engedjük megszökni a meleget!

Keveset fűt de mégsem fázik

Keveset fűt de mégsem fázik?

Tudja mikor kellemes, a hőérzet egy lakásban?

A válasz egyszerű, és könnyen ellenőrizhető az Ön lakásában is: Amikor a fal és a belső levegő hőmérséklete közötti különbség nem több mint 2 C fok.

Ezt úgy érhetjük el, ha "felöltöztetjük" a házat!

A falak hőszigetelése

Ez nagyon hasonlít arra, amikor télen felveszünk egy jó meleg kabátot, sapkát, sálat, s ezzel nem engedjük ki öltözetünkből testünk melegét.

Az előző részben láthattuk, hogy a külső és a belső hőmérséklet a falszerkezetben lineárisan kiegyenlítődik. Tartós hidegben a fal közel a vastagság feléig fagyott állapotban van, ezért lesz a fal belső felülete jóval hidegebb a helyiségben érzékelhető levegő-hőmérsékletnél.

B 30-as fal hőszigetelés nélkül
B 30-as fal hőszigetelés nélkül

Ezért ha a fűtőtestet nem tudjuk közvetlenül az ablak alá helyezni, akkor legalább a külső un. határoló falra szereljük. Ezzel javíthatjuk a fal felületi hőmérsékletét, de ennek a melegnek a nagy része sajnos a fentiekben leírt okok miatt el is távozik.

Megváltozik a hőkiegyenlítődés, ha hőszigeteltjük a falat:

Példának vegyünk egy B30-as falat és tegyünk rá egy 10 cm vastag hőszigetelést.

Az ábrán láthatjuk, hogy a fagypont kitolódik a hőszigetelésbe, így a falszerkezet külső felülete már közel sem fagyos, hanem sokkal melegebb lesz. A példánkban látható, hogy -10 C fokos fagyban is +11 fokos lesz a fal külső felületének a hőmérséklete.

B 30-as fal 10 cm hőszigeteléssel
B 30-as fal 10 cm hőszigeteléssel

A belső felülete pedig már kellemesen meleg lesz, és elérjük azt a célunkat, hogy a belső falfelület és a szobák, helyiségek levegőjének hőmérséklete közötti különbség kevesebb lesz 2 Celsius foknál. Végeredményként pedig nagyon kellemes hőérzetet élvezhetünk az egész lakásban.

Mivel a fal külső felülete a hőszigetelés miatt már nem tud lehűlni, a fűtési szezon elején magába veszi a meleget. S mivel a falszerkezet a nagy tömege révén nagyon komoly hőtároló kapacitással bír, jóval kevesebbet kell fűteni, ami rövid időn belül érzékelhető lesz a család költségvetésében is.

A hőszigetelés további előnyei

Érezte már egy cserépkályha kellemes melegét? Mikor már nem ég a tűz, akkor is ontja a kellemes meleget. Egy kis túlzással a felfűtött fal is olyan, mint a cserépkályha.

Alacsonyabb lehet a belső hőmérséklet, tehát kevesebbet kell fűteni. Nem szükséges 25-26 fokra felmelegíteni a levegőt, mert a fal felülete nem hideg, elegendő lesz 22 fok is, mégis kellemes lesz a hőérzetünk. Ezáltal nagyon komoly fűtési költséget is meg tudunk takarítani.

Tudta, hogy 1 Celsius fokkal alacsonyabb hőmérséklettel, 3-4% fűtési költség is megtakarítható?

Energetikai tanúsítvány

Hőszigeteléssel az épülete értékesebb lesz. Ráadásul 2012-től már előírás, hogy eladás vagy bérbeadás előtt be kell szerezni a lakás energetikai tanúsítványát, az un. „zöld kártyát”.

Minél jobb besorolású az épület (az A+ a legjobb minősítés) annál magasabb áron lehet értékesíteni, vagy kiadni az ingatlant. Ráadásul, amennyiben a tulajdonos nem rendelkezik tanúsítvánnyal, akkor szabálysértési bírságra számíthat, aminek a felső határa 50 000 Ft.

A cikk szerzője

Ságer Ernő
Ságer Ernő - Vakolatspecialista

info@vakolatspecialista.hu
06 (30) 952 5575

TOP 5 fűtőpanel 2020

... melyik lehet a legjobb fűtőpanel?

Új készülék: ADAX ECO norvég fűtőpanel

... norvég minőség még egyszerűbb vezérléssel.

ADAX ECO norvég fűtőpanel

Új készülék: BVF NYBRO WiFi elektromos fűtőpanel

...letisztult, kompakt fűtőpanel, WiFi vezérléssel.

NYBRO WiFi elektromos fűtőpanel

Készülékajánló: Climastar SMART PRO 3in1

... minden helyiségben megállja a helyét! Ráadásul a saját lábán.

Climastar SMART PRO 3in1 elektromos fűtőpanel