Információ Elfogadom

Igénybe vehető-e legálisan a H árszabás (H-tarifa) elektromos fűtés esetén?

A H árszabás, közismert nevén H-tarifa a fűtési szezon alatt kedvezőbb árú üzemeltetési költségeket kínál. A kérdés az, hogy ezt elektromos radiátor vagy elektromos kazán üzemeltetése esetén igénybe tudjuk-e venni?

Milyen tarifák érhetők el az Áramszolgáltatóknál?

A1: egy zónaidős tarifa, ez a "normál, nappali áram", évi 1320 kWh mennyiségig kedvezményes díjú az elszámolás.

A2: két zónaidős tarifa, jellemzően azok tudnak vele megtakarítást elérni akik az éjszakai időszakban és hétvégén használják.

B: vezérelt csatlakozási ponttal rendelkező fogyasztóknak, hőtárolós berendezések kedvező árú üzemeltetéséhez.

B Geo tarifa: (Csak ELMŰ/ÉMÁSZ) vezérelt csatlakozási ponttal rendelkező fogyasztóknak, hatékony fűtési, hűtési és meleg víz előállítási mód egyben

H tarifa: külön mért, kéttarifás mérővel rendelkező fogyasztóknak, idényjellegű (október 15 – április 15 közötti időszakban vehető igénybe)

Mit jelent az, hogy vezérelt mérő?

A vezérelt mérő egy olyan takarékos megoldás, amellyel kedvezőbb áron üzemeltetheti azokat az elektromos berendezéseit, amelyek nem igényelnek folyamatos áramellátást. Ilyen eszköz tipikusan a bojler. A vezérelt méréssel naponta legalább 8 órára biztosítunk villamos energiát, előre nem meghatározott időszakokban.

Elektromos fűtés vonatkozásában, olyan készülék esetén, amelyek folyamatos áramellátást igényel (például: elektromos radiátor, fűtőpanel, konvektor vagy akár egy elektromos kazán) ez a tarifa nem használható. Fix bekötésű, hőtárolós eszközök (amelyek hosszabb ideig képesek tárolni a hőt) beköthetők.

Mi az a H árszabás?

H árszabással az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználó a fűtési szezon alatt kedvezőbb áron üzemeltetheti a hőszivattyúknál és a megújuló energiaforrásból kiépített fűtési rendszereknél a hő ellátást biztosító berendezéseket, például keringető szivattyúkat, kompresszorokat.

H árszabást olyan megújuló forrásokból épített fűtési rendszer esetén lehet igényelni, amelyek a gyári megfelelőségi nyilatkozatukon a COP=3 értéket garantálják, Egy hagyományos, ellenállás alapú fűtőtest (konvektor vagy kazán) esetén ez az érték nem lehet nagyobb COP=1 nél így ezekre nem lehet H tarifát igényelni!

Tudta-e?

A COP érték az angol Coefficient Of Performance kifejezés rövidítése. Hőszivattyúk esetén a leadott hőmennyiség hatásfokát mutatja meg. Leegyszerűsítve azt jelenti, hogy 1kW felhasznált energiával hány kW energiát tud termelni az adott készülék.

Az elektromos kazán COP értéke

A magas COP érték azt jelenti, hogy egy készülék egységnyi befektetett energia segítségével hány egység hőenergiát képes előállítani. Elektromos kazán esetén a COP érték értelmezhetetlen. Ez a helyzet az elektromos konvektorok és a fűtőpanelek esetén is. Ugyanis a hőenergia előállítása nem a villamos energia segítségével, hanem villamos energiából történik. Azaz nincs olyan "áttétel" ami segítségével több energiát lehetne a rendszerből kivenni, mint amennyit befektettünk.

Az elektromos kazán fűtőbetétek segítségével állítja elő a hőenergiát közvetlenül elektromos áramból. Ha eltekintünk a minimális veszteségtől, ami az elektromos fűtőtest kábelein, alkatrészein elszökik, az elektromos fűtőtest közel 100%-os hatásfokkal működik. Azaz a COP értéke 1 lenne.

H tarifa nélkül van értelme az elektromos fűtésnek?

Az elektromos fűtés nem a legolcsóbb fűtésmegoldás, de sok esetben előnyös, ahogy írtunk erről itt és itt.

Ha pedig rendszerben gondolkodunk, az energiahordozót - megújuló forrásból - magunk is előállíthatjuk. A napelem-rendszerek egyre olcsóbb ára és egyre gyorsabb megtérülése lehetővé teszik, hogy a fűtésre szánt elektromos áramot részben vagy teljes egészében költségmentesítsük.

Készülékajánló: Radialight SIRIO fűtőpanel

... olasz design programozható termosztáttal

Radialight SIRIO fűtőpanel

Készülékajánló: ADAX NEO fűtőpanel

... okostelefonnal vezérelhető elektromos fűtőtest.

ADAX NEO WIFI norvég fűtőpanel

Készülékajánló: GLAMOX programozható fűtőpanel

... A Glamox elektromos fűtőpanel 33 és 18 cm magas kivitelben.

GLAMOX programozható norvég fűtőpanel

Az elektromos fűtés fogyasztása

Meg tudjuk mondani, hogy mennyi lesz az elektromos fűtőpanel fogyasztása?

Az elektromos fűtés